http://www.pontos-genoktonia.gr/

 

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ.2193

Η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του
Πόντου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Εκδίδουμε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Άρθρο 1
Ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Άρθρο 2
Ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων
μνήμης καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών ύστερα από γνώμη των πλέον αναγνωρισμένων Ποντιακών
σωματείων.

Άρθρο 3
Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως.

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοα την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.


Αθήνα 7 Μαρτίου 1994

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΤΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠ. ΑΘ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους


Αθήνα 8 Μαρτίου 1994

Ο ΕΓΉ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Από την ολομέλεια της Πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίστηκε η Ποντιακή Γενοκτονία
Ομόφωνα από κυβέρνηση και αντιπολίτευση!!!

του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Στις 30 Απριλίου 2009, η ολομέλεια της πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας, έγραψε ιστορία. Με ομόφωνη απόφασή της, που την υπερψήφισαν, τόσο η κυβερνητική πλειοψηφία, όσο και η αντιπολίτευση, αναγνώρισε, με τον πλέον σαφή, κατηγορηματικό, επίσημο και αρμόζοντα τρόπο, μια μεγάλη αλήθεια, μια πραγματικότητα, ένα τεράστιο γεγονός και προτείνει στην Ομοσπονδιακή βουλή της Αυστραλίας, να κάνει το ίδιο.

Αναγνώρισε ότι, έγινε το στυγερό, απερίγραπτο σε βαρβαρότητα και μέγεθος έγκλημα, της Γενοκτονίας, που θύματά της ήταν οι Έλληνες του Πόντου, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και όλες οι άλλες Χριστιανικές μειονότητες που ζούσαν στην περιοχή της τότε Ανατολίας, από τους Νεότουρκους Οθωμανούς, ηγέτης των οποίων ήταν ο Μουσταφά Κεμάλ, που ήταν και ο εμπνευστής, οργανωτής και εκτελεστής αυτού του σατανικού σχεδίου, που όταν ολοκληρώθηκε, αφού στοίχισε τις ζωές πάνω από 2.000.000, αθώων θυμάτων και ακόμη περισσότερων που βίαια, βάρβαρα και καταναγκαστικά ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες.

 


Το «ανθρώπινο» αυτό κτήνος, ικανοποιημένο από αυτή την «επιτυχία» του, με απερίγραπτο κυνισμό, πάθος, μίσος και κτηνώδη ικανοποίηση, είπε την περίφημη εκείνη φράση: «επιτέλους του ξεριζώσαμε», που με πολύ επιτυχία την χρησιμοποίησε για τίτλο, σε ένα από τα βιβλία του, ο Υποστράτηγος ε.α., κ. Χάρης Τσιρκινίδης, ένας από τους πιο καταξιωμένους ερευνητές της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με ένα τεράστιο συγγραφικό έργο.

Από αυτή τη στιγμή, οι ψυχές των αθώων θυμάτων αυτής της θηριωδίας αγάλλονται, αναπαύονται, ηρεμούν και ησυχάζουν. Οι Πόντιοι της Αυστραλίας και μαζί τους οι Πόντιοι, όλου του κόσμου και πολύ δικαιολογημένα, πανηγυρίζουν την πρώτη τους μεγάλη νίκη.

Τα ψέματα τελειώνουν και η αλήθεια αρχίζει δειλά, αλλά σταθερά, να αποκαλύπτεται.
Όλες οι μέχρι σήμερα Τουρκικές κυβερνήσεις, από την εποχή που έγινε η πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα, παρά τις συνεχείς πιέσεις από παντού, με πείσμα και πάθος, προσπάθησαν και προσπαθούν να αγνοήσουν και να αποκρύψουν, από την ανθρωπότητα ότι, έγινε αυτή η Γενοκτονία, με παιδαριώδη, ανιστόρητα και πολλές φορές προκλητικά επιχειρήματα.

Πήραν, κυριολεκτικά «φωτιά τα μπατσάκια» του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστραλία, που τρέχει και δεν προλαβαίνει να σβήσει τις φωτιές που του άναψαν οι Πόντιοι της Αυστραλίας.

Στην προσπάθειά του, ο Τούρκος πρεσβευτής, να εμποδίσει, οπωσδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο, την μπόρα που έβλεπε, με τρόμο και αγωνία, να έρχεται, παραβίασε προκλητικά και παράφορα τα όρια των αρμοδιοτήτων του και γι΄αυτό το λόγο, τόσο η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, όσο και η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, με έντονα διαβήματά τους, προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ζήτησαν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, την άμεση επαναφορά του στην διπλωματική τάξη ή την απέλασή του.

Ο εισηγητής της διακήρυξης, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, κ.Μάικλ Άτκινσον, περιέγραψε με κρυστάλλινη διαύγεια και γλαφυρότητα, σε προηγούμενη ομιλία του, σε εκδήλωση της Ποντιακής Αδελφότητας της Νότιας Αυστραλίας, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος, μετά από ένα πύρινο λόγο του κατέληξε λέγοντας: «Οι εθνικιστές Τούρκοι, καθοδηγούμενοι από τις δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ και τους εξαγριωμένους οπαδούς τους, άρχισαν να τους καταδιώκουν με ξυλοδαρμούς, δολοφονίες, πορείες και καταναγκαστικά έργα, με βιασμούς, κλοπές των περιουσιών τους, βασανισμούς και βίαιες απελάσεις».

Ο κ. Άτκινσον, δεν «υπηρετούσε» κανέναν και με αυτά που έλεγε, διατύπωνε, απλά, τις δικές του απόψεις και τα δικά του συμπεράσματα των, των δικών του ερευνών και σε καμιά περίπτωση επέτρεψε στο εαυτό του να ξεπέσει στο «επίπεδο», του κ. Φέργιουσον. Ο κ. Ατκινσον, είναι μελετητής, βαθύς γνώστης, του θέματος της Γενοκτονίας και γνωρίζει, όσο λίγοι ότι, αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε και πως οι δράστες αυτών των εγκλημάτων, δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι.

Ένα έγκλημα, τόσο ειδεχθές, που ανάγκασε τον τότε Αμερικανό πρόξενο στην περιοχή των γεγονότων, Χόρτον, να περιγράφει, στους προϊστάμενούς του, την τραγωδία που είδε και να τελειώνει την αναφορά του, με την γνωστή εκείνη φράση «αισθάνομαι ντροπή που ανήκω στο ανθρώπινο γένος».

Αυτή η ιστορική και ομόφωνη απόφαση της βουλής της Νότιας Αυστραλίας, είναι βέβαιο πλέον ότι, θα γίνει η σπίθα, που θα ανάψει τη μεγάλη φλόγα, που θα φωτίσει και θα αφυπνίσει τους πολιτικούς και των άλλων Πολιτειών της Αυστραλίας, τους Ομοσπονδιακούς ομολόγους τους και γιατί όχι, και άλλων χωρών, να κάνουν το ίδιο και αυτοί;

Η πρόταση
Ο εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Μάικλ Άτκινσον, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών υποθέσεων, κατέθεσε την ακόλουθη πρόταση, της Πολιτειακής βουλής της Νότιας Αυστραλίας και ζήτησε, από την ολομέλεια να την υπερψηφίσει:

«Επειδή, η Γενοκτονία, από την Οθωμανική Κυβέρνηση, στο διάστημα 1915 – 1923, εναντίον των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και των άλλων μειονοτήτων στην Μικρά Ασία, είναι ένα από τα μέγιστα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο λαός της Νότιας Αυστραλίας και η Βουλή:

α) Συντάσσεται με τα μέλη των κοινοτήτων των Αυστραλό-Αρμενίων, των Αυστραλό-Ελλήνων του Πόντου, των Αυστραλό-Ασσυρίων και τιμούμε την μνήμη των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που έπεσαν θύματα της πρώτης Γενοκτονίας της σύγχρονης εποχής.

β) Καταδικάζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανικών μειονοτήτων και όλες τις Γενοκτονίες ως έσχατες πράξεις ρατσιστικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας.

γ) Αναγνωρίζει την σπουδαιότητα του να θυμάται και να διδάσκεται κανείς, από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας της ανθρωπότητας και να διασφαλίζει ότι, τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπεται να επαναλαμβάνονται.

δ) Καταδικάζει και αποτρέπει κάθε απόπειρα, με την πάροδο του χρόνου, την άρνηση και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των άλλων εγκλημάτων Γενοκτονίας που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

ε) Αναγνωρίζει την σημασία της ανθρωπιστικής προσφοράς του λαού της Νότιας Αυστραλίας, προς τα θύματα και τους επιζήσαντες από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. και

στ) Καλεί, την Ομοσπονδιακή Βουλή, επίσημα να καταδικάσει τη Γενοκτονία».

Η πρόταση ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ!!!

Οι αρμόδιοι της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, που πολύ δικαιολογημένα πανηγυρίζουν σήμερα, για να προλάβουν κάποιους που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν αρνητικά το μεγάλο αυτό γεγονός και πιθανό να τους κατηγορήσουν ότι, αυτή η ενέργειά τους «θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα ειρηνικής συμβίωσης, με τους Τουρκικής καταγωγής Αυστραλούς πολίτες», ξεκαθάρισαν προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους πως δεν έχουν καμιά διαφορά, με τον Τουρκικό λαό, ούτε και με τους Τουρκικής καταγωγής Αυστραλούς συμπολίτες τους, με τους οποίους ζουν αρμονικά και ότι, ο σκοπός και η προσπάθειά τους δεν έχει παρά ένα και μοναδικό στόχο, την καταδίκη κάθε είδους γενοκτονίας και αδικημάτων κατά της ανθρωπότητας και την αποθάρρυνση τυχόν επίδοξων υποψηφίων νοσταλγών, διάπραξης παρόμοιων εγκλημάτων, που πρέπει να γνωρίζουν ότι, το αδίκημα της Γενοκτονίας είναι διαρκές, δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται ποτέ και οι δράστες τους πρέπει να λογοδοτούν πάντοτε.

Εισηγητής αυτής της ιστορικής, για όλους τους προαναφερθέντες λαούς, που υπήρξαν θύματα αυτής της θηριωδίας, ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας κ.
Michael Atkinson, την οποία υποστήριξε και ο μεγάλος φιλέλληνας πρωθυπουργός της Πολιτείας κ. Mάικ Ραν.

Η μοναδική και ιστορική αυτή επιτυχία, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα πρέπει να πιστωθεί στις οργανωμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και τις διασυνδέσεις του δραστήριου, φλογερού μαχητή και χαρισματικού, Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη και μιας ομάδας ανθρώπων, επίσης παθιασμένων αγωνιστών, που όλοι τους είχαν ένα κοινό όνειρο, στοίχημα, στόχο και τάμα της ζωής τους, την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Δούλεψαν ήρεμα, μεθοδικά, χωρίς θορύβους, φαμφάρες και τυμπανοκρουσίες και πέτυχαν αυτό το σημερινό «θαύμα», γιατί μόνο σαν θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή ιστορική ομόφωνη απόφαση της Βουλής της Νότιας Αυστραλίας.

Η αρχή έγινε με τον εντοιχισμό μιας μεταλλικής πλάκας, στο Μουσείο Μετανάστευσης της Αδελαΐδας, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε ο εισηγητής και της σημερινής μεγάλης επιτυχίας Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ Ατκινσον, που ήταν μια αποκλειστικά προσωπική επιτυχία του κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι, οι επιτυχίες της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, δεν σταματούν εδώ.

Εξασφάλισε, ήδη, να γίνει μια έκθεση φωτογραφιών, με θέμα την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας, σε διάφορους χώρους σε ολόκληρη την Αυστραλία, που σύντομα θα ανακοινωθούν και αυτοί οι χώροι.

Οι φωτογραφίες και το υλικό αυτής της έκθεσης, θα είναι τόσο μοναδικά, που το βέβαιο είναι ότι, όσοι και όποιοι την ιδούν, θα βρεθούν μπροστά σε ένα μοναδικό και σπάνιο θέαμα, που θα αφοπλίζει και για τον πλέον φανατικό αμφισβητία των γεγονότων που θα παρουσιάζουν. Όλο το εκθεσιακό υλικό, που θα παρουσιαστεί, σε αυτή την έκθεση, θα προέρχεται από την μοναδική έκθεση του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Κώστα Φωτιάδη, η οποία, για πρώτη φορά, βγαίνει έξω από την Ελλάδα, χωρίς να συνοδεύεται από τον ίδιο.

Το κύριο φορτίο της προετοιμασίας αυτής της έκθεσης, ανατέθηκε στην Ποντιακή Αδελφότητα Καμπέρας, τα δε έξοδα προετοιμασίας και εκτύπωσης όλων των εκθεμάτων τα ανέλαβε προσωπικά ο Πρόεδρός της ο κ. Γιάννης Ευκαρπίδης, στη μνήμη του πατέρα του, Θεόφιλου Ευκαρπίδη, που υπήρξε και ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας.

Ο εισηγητής του σημερινού ψηφίσματος, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ ΄Ατκινσον, δέχτηκε μια αχαρακτήριστα σφοδρή, άδικη και άθλια επίθεση από τον Γερουσιαστή του Κόμματος των Φιλελευθέρων κ. Άλαν Φέργιουσον, στην Ομοσπονδιακή Γερουσία. Άμεση, σφοδρή, οργανωμένη, μαζική και αποτελεσματική ήταν η απάντηση της Ομοσπονδίας των Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και της οργανωμένης Ελληνικής ομογένειας γενικότερα, τόσο με παρεμβάσεις στον τύπο, ραδιόφωνο τηλεόραση και με μια πραγματική βροχή ηλεκτρονικών μηνυμάτων διαμαρτυρίας, που ανάγκασε τον Γερουσιαστή κ. Άλαν Φέργιουσον, να ανακαλέσει και να παραδεχτεί το λάθος του με δημόσια συγνώμη από το κρατικό ραδιόφωνο του
ABC, καθώς και εγγράφως.

Αμέσως, μετά την ανακοίνωση αυτής της μοναδικής επιτυχίας, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας, στη βουλή της Νότιας Αυστραλίας, στελέχη της Ποντιακής πατριάς της Αυστραλίας και άλλα στελέχη του παγκόσμιου Ποντιακού κινήματος δήλωσαν:


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας):
«Είμαι πολύ συγκινημένος. Δεν πίστευα, δεν μπορούσα να φανταστώ πως τόσο σύντομα, θα φτάναμε σε τόσο μεγάλες επιτυχίες. Η ταχύτητα με την οποία εξελίχτηκαν τα γεγονότα με τρομάζει ειλικρινά. Ποτέ δεν το φαντάστηκα ότι, από μια απλή και δειλή, στην αρχή, συζήτηση για μια πιθανότητα να εντοιχιστεί μια πλακέττα, στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας, στο Μουσείο Μετανάστευσης της Αδελαΐδας, πριν από λίγους μήνες, θα φτάναμε στο σημερινό απίστευτο αποτέλεσμα.

Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου όλους τους συνεργάτες μου, χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και πολλές φορές αυτοθυσία τους, δεν θα φτάναμε εδώ που βρεθήκαμε. Ευχαριστώ Το Θεό που με αξίωσε να ζήσω μια τόσο μεγάλη χαρά. Αισθάνομαι σαν να αποτίναξα ένα βάρος από την ψυχή μου, κάνοντας αυτό που έπρεπε, για να τιμήσω τους αδικοχαμένους προγόνους μας, στις ψυχές και στη μνήμη των οποίων αφιερώνω αυτή την μεγάλη επιτυχία όλων μας.

Τους δύο μεγάλους φιλέλληνες, τον Πρωθυπουργό της Νότιας Αυστραλίας κ. Μάικ Ραν και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων κ. Μάικλ Άτκινσον, στους οποίους χρωστάμε αυτή την μοναδική επιτυχία μας, η Ομοσπονδία μας θα τους τιμήσει με την υψηλότερη τιμητική διάκρισή της ανακηρύσσοντάς τους «Χρυσούς Τραντέλλενες», που σημαίνει (τριάντα φορές Έλληνες), ένα τίτλο που τον κέρδισαν παλικαρίσια.

Το αξίζουν πραγματικά.

Το σημερινό γεγονός, και δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό που δηλώνω, θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως, όταν και όπου γίνεται μια σοβαρή και συλλογική δουλειά, προγραμματισμένη και σχεδιασμένη σωστά και υπεύθυνα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και με ειλικρινή συμμετοχή, το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα, σχεδόν πάντοτε, είναι η επιτυχία. Το δίδαγμα είναι, ομόνοια, συνεργασία, συλλογικότητα, συμμετοχή».


ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΚΕΡΙΔΗΣ (τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Η.Π.Α.-Καναδά και νυν Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων):
«Πρωτοπόροι, ευρηματικοί, μαχητικοί και ακούραστοι Πόντιοι της Αυστραλίας, σας θαυμάζω και σας θαυμάζουμε όλοι. Δώσατε σε όλους μας το μήνυμα ότι, τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, όταν υπάρχει όραμα, προγραμματισμός, μεθοδικότητα και λίγο Ποντιακό «ινάτι».

Σας θαυμάζουμε, γιατί μόνοι σας και χωρίς τη βοήθεια κανενός, βασισμένοι στις δικές σας δυνάμεις, αθόρυβα, μεθοδικά και με πίστη σε αυτό που κάνετε και οδηγό την Ποντιακή ψυχή σας, φτάσατε εκεί που πριν από λίγα χρόνια, ούτε να το φανταστούμε μπορούσαμε.

Πιστεύω πως εκφράζω όλο τον παγκόσμιο οργανωμένο Ποντιακό Ελληνισμό, για λογαριασμό του οποίου σας συγχαίρω και σας εύχομαι νέες επιτυχίες. Η αρχή έγινε, δεν πρέπει τώρα να είναι μακριά και το τέλος, που είναι η πλήρης αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οι 353 000, μαρτυρικές ψυχές, αυτών που χάθηκαν από την θηριωδία του Μουσταφά Κεμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και της παρέας τους, ησύχασαν, τους κάνατε το καλύτερο μνημόσυνο. Συγχαρητήρια σε όλους σας».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΛΙΔΗΣ (τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας):
«Σήμερα είναι ημέρα χαράς και αγαλλίασης. Χαράς, γιατί πετύχαμε το ακατόρθωτο και αγαλλίασης των ψυχών των 353 000 αδικοχαμένων προγόνων μας. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη και όλους συνεργάτες του που εργάστηκαν σκληρά μαζί του, προγραμματισμένα και μεθοδικά, για να χαρούμε αυτή την πραγματικά μεγάλη επιτυχία.

Ο αγώνας μας, που αρχίσαμε πριν από λίγα χρόνια, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Το μήνυμα που βγαίνει από αυτή την επιτυχία είναι ότι, η συνεργασία, ο σωστός προγραμματισμός, η υπομονή, η επιμονή και η συμμετοχή, δίνουν αποτελέσματα. Αν, όλοι μας, σκύψουμε επάνω στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως στην σημερινή περίπτωση, τότε το θέμα της πλήρους αναγνώρισής της, θα είναι θέμα χρόνου.

Συγχαρητήρια και πάλι, σε όλους τους συντελεστές αυτής της μοναδικής επιτυχίας».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗΣ: (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και Πρόεδρος της Ποντιακής Λέσχης Καμπέρας)
Φορτισμένος από συγκίνηση, ζήτησε συγγνώμη και αφού συνήλθε δήλωσε:

«Δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη από την συγκίνησή μου. Περίμενα να πετύχουμε κάτι, αλλά, δεν ήμουν έτοιμος για μια τόσο τεράστια νίκη και επιτυχία μας. Αυτό που θα κάνω τώρα είναι, να πάω στον τάφο του πατέρα μου για να του πως το όραμά του, το όνειρο του, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος πως θα με ακούσει και θα ησυχάσει η ψυχή του».

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο αείμνηστος πατέρας του Γιάννη Ευκαρπίδη, ο Θεόφιλος Ευκαρπίδης, υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, επιτυχημένος επιχειρηματίας, με τεράστια οικονομική επιφάνεια, είχε όνειρο της ζωής του την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις περιουσίες των ξεριζωμένων. Στο θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών, είχε εξασφαλίσει νομική συμβουλή, από τον πιο σοβαρό και ειδικό για το θέμα αυτό, δικηγορικό γραφείο των Η.Π.Α., που τους βεβαίωνε ότι η περίπτωσή τους είχε στέρεη νομική βάση και η επιτυχία, ήταν το μόνο αποτέλεσμα που μπορούσε να προκύψει. Δυστυχώς στη συνέχεια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα υγείας και η προσπάθεια σταμάτησε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΑΣΩΝΙΔΗΣ: (Αναπληρωτής Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, πρώην Πρόεδρός της)
«Δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματα που με διακατέχουν αυτή τη στιγμή. Περίμενα κάτι το θετικό, αλλά, το αποτέλεσμα αυτό ξεπέρασε και την πιο τρελή φαντασία μου. Αυτή τη στιγμή ζω ένα όνειρο που δεν θέλω κανένας να μου το σταματήσει. Το σημερινό αποτέλεσμα, μας οδηγεί στις παρακάτω διαπιστώσεις:

1) Όταν είμαστε σοβαροί, προγραμματισμένοι, μεθοδικοί, διαβασμένοι στο αντικείμενό μας, και δουλεύομε με πίστη σε αυτό που κάνουμε, πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

2) Υπάρχουν φιλέλληνες παντού, αρκεί να τους ψάξουμε και να τους βρούμε, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους, όπως έκανε και ο Πρόεδρός μας κ. Τααβλαρίδης, θα μας βοηθήσουν, όπως έκανε και ο Υπουργός κ. Μάικλ Ατκινσον.

3) Υπάρχουν παντού κόλακες, όπως ο «πολύ βαρύς», κ. γερουσιαστής Άλαν Φέργκιουσον, που με αντίτιμο ένα ταξιδάκι, δώρο της Τουρκικής κυβέρνησης, δέχτηκε να παίξει το βρόμικο παιχνίδι της Τουρκικής προπαγάνδας. Η άμεση, μεθοδευμένη και μαζική αντίδραση μας, «έβαλε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του» και ο κ. Γερουσιαστής, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη, από την περήφανη και μαχητική Ελληνική μας ομογένεια, και

4) Αυτή η επιτυχία, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, η πρώτη, εκτός Η.Π.Α., είναι ίσως η πιο σημαντική από όλες, γιατί άνοιξε τον δρόμο για αναγνώριση της Γενοκτονίας μας και από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας και γιατί όχι, την Ομοσπονδιακή Βουλή και άλλες χώρες;

Το αποτέλεσμα αυτό είναι ο καρπός μιας ομαδικής δουλειάς μερικών ανθρώπων που «έχασαν» τις οικογένειές τους, «έσπασαν» τα ρολόγια τους, «ξέχασαν» τον ύπνο τους και πέτυχαν τον στόχο τους. Το μεγαλύτερο όμως ποσοστό της επιτυχίας αυτής θα πρέπει να το πιστώσουμε στον «ιπτάμενο» και «ηλεκτρονικό» Πρόεδρό μας κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη, από τον οποίο ξεκίνησε πρώτα η ιδέα, ύστερα ο σχεδιασμός, η μέθοδος και ο τρόπος δράσης και η ολοκλήρωση του όλου σχεδίου, που μας έδωσε αυτό το αποτέλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές αυτής της τεράστιας επιτυχίας.

Ήταν το πιο ευλαβικό μνημόσυνο για τις ψυχές των 353 000, αδικοχαμένων μας θυμάτων της βάρβαρης Γενοκτονίας των προγόνων μας, από τις αιμοσταγείς ορδές του Μουσταφά Καμάλ, του Τοπάλ Οσμάν και της παρέας τους».


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ: (Γενικός Γραμματέας της «Ποντιακής Εστίας» Μελβούρνης, πρώην Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, παραγωγός της ταινίας μικρού μήκους «Ο Πόντος», που προκρίθηκε και προβλήθηκε, στην τελική φάση στο Φεστιβάλ των Καννών, Πόντιος τρίτης γενιάς).
«Δεν με βοηθούν τα Ελληνικά μου να σας εκφράσω αυτό που αισθάνομαι. Αυτή τη στιγμή που σας μιλάω νιώθω ότι, δεν πατάω στη γή, νιώθω πως πετάω.

Είμαι τόσο πολύ ενθουσιασμένος, που νομίζω πως ζω ένα όνειρο. Είναι απίστευτο. Πριν από λίγο καιρό, δεν θα τολμούσαμε ούτε να το φανταστούμε πως θα φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η σκληρή δουλειά, η υπομονή και επιμονή, ο προγραμματισμός και η μεθοδικότητα και πίστη σε αυτό που κάνεις και η συμμετοχή, φέρνουν τα αποτελέσματα που επιδιώκεις και έδειξε την δύναμη της ένωσης και της συμμετοχής, στην περίπτωση του Γερουσιαστή κ. Άλαν Φέργιουσον, που αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ζητήσει συγνώμη από την Ελληνική ομογένεια, για την άστοχη, ανήθικη και άδικη επίθεση κατά του Υπουργού κ. Μάικλ Ατκινσον.

Συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για αυτή την
επιτυχία».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ: (Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, καθηγητής Καρδιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).
«Γνωρίζοντας καλά τους ανθρώπους αυτούς, τους φλογερούς Πόντιους μαχητές που είναι στρατευμένοι στην ηγετική ομάδα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, δεν εκπλήσσομαι καθόλου από το αποτέλεσμα.

Αυτοί οι άνθρωποι, με πίστη τους, το πάθος τους, την αυταπάρνηση και την αφοσίωσή τους, ειδικά στο θέμα της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, το οποίο έκαναν όνειρο και τάμα της ζωής τους, με μεθοδικότητα, προγραμματισμό, πειθαρχία και επαγγελματισμό και με μια αγάπη και πάθος, χωρίς φραγμό και όρια, είναι ικανοί για οτιδήποτε και οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μας δείχνουν τον δρόμο και μας κατευθύνουν με τέτοιου είδους επιτυχίες. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν αισθάνονται ότι δουλεύουν, κοπιάζουν, ιδρώνουν και κουράζονται για αυτό που κάνουν. Αισθάνονται ότι, απλά κάνουν το χρέος τους και τίποτε άλλο.

Εκφράζοντας τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των οργανωμένων Ποντίων της Ελλάδας, τους συγχαίρω, τους θαυμάζω και τους τιμώ.

Συγχαρητήρια επίσης στον Υπουργό Άτκινσον, ο οποίος εκτός το ότι είναι καλά διαβασμένος, αλλά είναι και μαχητής υπέρ των δικαίων. Την 19η Μαΐου φέτος, θα μας τιμήσει με την παρουσία του, ως κύριος ομιλητής στην μαζική συγκέντρωση που οργανώνει κάθε χρόνο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη.»


Περισσότερες πληροφορίες:

Γεώργιος Ιακωβίδης (Αναπληρωτής Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)
Τηλέφωνο (από Αυστραλία) 0412377310 - (εκτός Αυστραλίας) +61 3 412377310

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Posted: 02 May 2009 09:24 PM PDT
Αδελαΐδα, Πέμπτη, 30η Απριλίου, 2009


Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, με μεγάλη χαρά, ανακοινώνει ότι, σήμερα, Πέμπτη, 30η Απριλίου 2009, η Πολιτειακή Βουλή της Νότιας Αυστραλίας, σε συνεδρίαση της ολομέλειάς της και με εισηγητή τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Υπουργό Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, κ. Μάικλ Άτκινσον, ενέκρινε διακήρυξη, με την οποία αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των λοιπών χριστιανικών μειονοτήτων που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, στο διάστημα μεταξύ 1915-1923, από τις δυνάμεις της τότε Οθωμανικής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την, σαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν, κατά της ανθρωπότητας.

Η Διακήρυξη του Υπουργού κ. Μάικλ Άτκινσον, έχει ως εξής:



«Επειδή, Γενοκτονία, που έγινε από τις δυνάμεις της Οθωμανικής κυβέρνησης, μεταξύ 1915-1923, των Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων και των άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο λαός της Νότιας Αυστραλίας και η βουλή:

α) Μαζί με τις κοινότητες των Αρμενο-Αυστραλών, των Ελληνο-Αυστραλών, των Ασσύριο-Αυστραλών και τιμά την μνήμη των αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων της πρώτης Γενοκτονίας, της σύγχρονης εποχής.

β) Καταδικάζει την Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου, των Ασσυρίων ορθοδόξων και των άλλων χριστιανικών μειονοτήτων και όλες τις άλλες πράξεις και ενέργειες Γενοκτονίας, σαν έσχατες ενέργειες θρησκευτικού ρατσισμού και πολιτισμικής μισαλλοδοξίας.

γ) Αναγνωρίζει την σπουδαιότητα της μνήμης και της διδαχής από τέτοιες σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας, για να διασφαλιστεί ότι, τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν επιτρέπεται να γίνονται και δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.

δ) Καταδικάζει και αποτρέπει όλες τις απόπειρες για άγνοια και διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και όλων των άλλων ενεργειών Γενοκτονίας, που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, με δικαιολογία την πάροδο του χρόνου.

ε) Αναγνωρίζει την σημαντική ανθρωπιστική προσφορά, του λαού της Νότιας Αυστραλίας, προς τα θύματα και τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου και,

στ) Καλεί την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επίσημα, να καταδικάσει την Γενοκτονία».

Η εισήγηση αυτή, ψηφίστηκε ομόφωνα διότι, εκτός από την κυβερνητική πλειοψηφία, την υπερψηφίστκε από την αντιπολίτευση.

Αυτή η αναγνώριση, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι η πρώτη και μόνο, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η τεράστια αυτή επιτυχία, σε μέγιστο ποσοστό, στον πραγματικά «ηλεκτρονικό» και «ιπτάμενο» Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη και μιας ομάδας ανθρώπων, που δούλεψαν σκληρά και πολλές ώρες, μεθοδικά, προγραμματισμένα, με βαθιά γνώση του αντικειμένου και προπαντός, πίστη σε αυτό που έκαναν.

Με αυτή την ευκαιρία, πληροφορούμε ότι, η Ομοσπονδία μας, εξ αιτίας αυτής της επιτυχίας, δεν μειώνει τους ρυθμούς των ενεργειών και δραστηριοτήτων της. Εξασφάλισε την έγκριση και θα γίνει μια έκθεση φωτογραφιών, με θέμα την Γενοκτονία Των Ελλήνων του Πόντου, σε διάφορους χώρους σε ολόκληρη την Αυστραλία. Η επιλογή των φωτογραφιών, αυτής της έκθεσης, θα γίνει από την περίφημη και μοναδική έκθεση, του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Κώστα Φωτιάδη. Όλα τα έξοδα της εκτύπωσης των φωτογραφιών που θα εκτεθούν και όλου του διαφημιστικού υλικού, τα ανέλαβε ο Πρόεδρος της Ποντιακής Αδελφότητας Καμπέρας κ. Γιάννας Ευκαρπίδης.

Επίσης, σύντομα, η Ομοσπονδία μας, πρόκειται να δωρίσει, τόσο στον Ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, όσο και τους Πολιτειακούς πρωθυπουργούς καθώς και σε όλες τις βιβλιοθήκες όλων των κοινοβουλίων της Αυστραλίας, Ομοσπονδίας, Πολιτειών και Περιφερειών, από μια σειρά του 14τομου έργου του καθηγητή κ. Κώστα Φωτιάδη, που θεωρείται ως το πλέον σοβαρό ερευνητικό και επιστημονικό έργο, που τεκμηριώνει το γεγονός της διάπραξης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με πληροφορίες και στοιχεία που αντλήθηκαν από τα αρχεία ξένων μόνο πηγών.


Διακρίνονται: Ονούφριος Γοροζίδης, Χάρης Τσιρκινίδης, Haig Kayserian, Varant Meguerditchian, Χαράλαμπος και Αναστασία Ταβλαρίδη, Θανάσης Γιαλαμάς, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Γεώργος Αγγελόπουλος, Γεώργος Ιακωβίδης


Διακρίνονται: Παναγιώτης Ιασωνίδης, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Χαράλαμπος Ταβλαρίδης



Περισσότερες πληροφορίες:

Παναγιώτης Ιασωνίδης (Αναπληρωτής Πρόεδρος της
Oμοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας)
Τηλέφωνο (από Αυστραλία) 0414 612121 - (εκτός Αυστραλίας) +61 3 414612121

Διακρίνονται: Ονούφριος Γοροζίδης, Χάρης Τσιρκινίδης, Haig Kayserian, Varant Meguerditchian, Χαράλαμπος και Αναστασία Ταβλαρίδη, Θανάσης Γιαλαμάς, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Γεώργος Αγγελόπουλος, Γεώργος Ιακωβίδης
Διακρίνονται: Ονούφριος Γοροζίδης, Χάρης Τσιρκινίδης, Haig Kayserian, Varant Meguerditchian, Χαράλαμπος και Αναστασία Ταβλαρίδη, Θανάσης Γιαλαμάς, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Γεώργος Αγγελόπουλος, Γεώργος Ιακωβίδης
Διακρίνονται: Παναγιώτης Ιασωνίδης, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Χαράλαμπος Ταβλαρίδης
Διακρίνονται: Παναγιώτης Ιασωνίδης, Υπουργός Μάϊκ Άτκινσον, Χαράλαμπος Ταβλαρίδης

 

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη Βουλή της Ν. Αυστραλίας

Ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος των Ποντίων από τους Τούρκους την περίοδο 1915-1922, ενέκρινε η τοπική βουλή της Νότιας Αυστραλίας. Το Ψήφισμα είχε καταθέσει στη βουλή της Πολιτείας ο φιλέλληνας υπουργός Δικαιοσύνης M. Aτκινσον.

Με την ψήφο της πλειοψηφίας, η Βουλή της Νότιας Αυστραλίας αναγνωρίζει ότι «η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το 1915 έως το 1922 από το Οθωμανικό Κράτος σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσυρίων και άλλων μειονοτήτων της Μικράς Ασίας, είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας και καταδικάζονται από τον λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας».

 


Στο ψήφισμα επισημαίνεται ό,τι η γενοκτονία δεν παραγράφεται εξαιτίας του χρόνου που διέρρευσε από τότε που διαπράχθηκε και καλεί την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία.

Εν τω μεταξύ, την οργή του ποντιακού ελληνισμού της Αυστραλίας έχει προκαλέσει η άρνηση του γραφείου του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών, Σ.Σμιθ , να απαντήσει σε αίτημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για συνάντηση με τον υπουργό πριν από την αναχώρησή του για την Τουρκία.

 

 

 

 

Ψήφισμα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων κατατέθηκε στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας

Το ψήφισμα κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της πολιτείας, Μάικολ Άτκινσον, ο οποίος τελευταία έχει δεχθεί τα πυρά της Τουρκίας αλλά και συναδέλφων του Αυστραλών πολιτικών με την επιμονή να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων.

Το ψήφισμα θα συζητηθεί στις 30 Απριλίου και ακολούθως τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου θα ψηφίσουν επ' αυτής.

Αν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του ψηφίσματος τότε η βουλή της Νότιας Αυστραλίας θα αναγνωρίζει ότι "η γενοκτονία που επιτελέστηκε από το 1915 έως το 1923 από την Οθωμανική πολιτεία σε βάρος των Αρμενίων, των Ελλήνων, των Ασσύριων και άλλων μειονοτήτων της Μικράς ασίας είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έγιναν ποτέ σε βάρος της ανθρωπότητας και καταδικάζονται από τον λαό και την πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας".

Το ψήφισμα καταδικάζει ακόμα τις προσπάθειες επικλήσεως των χρόνων που πέρασε για να ξεχαστεί ή να διαστρεβλωθεί η ιστορική αλήθεια της γενοκτονίας και καλεί την αυστραλιανή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει επισήμως τη γενοκτονία.

Ομογενειακοί φορείς καταβάλουν προσπάθειες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος ενώ οι Τούρκοι επιδιώκουν την καταψήφισή του.

 

Αυστραλία - Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία

 

Τουρκικό διάβημα για την Ποντιακή Γενοκτονία

Η πλάκα με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας.

Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας προς την αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυριζόμενη ότι ένας Εργατικός πολιτειακός υπουργός "εκμεταλλεύεται κατά τρόπο απαράδεκτο τα όσα έγιναν στο Πόντο στην περίοδο 1915-22 προκειμένου να κερδίσει ψήφους για την Εργατική παράταξη".

Ο Τούρκος πρέσβης στην Καμπέρα, Μουράτ Ερσάβι, επισκέφθηκε τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Στίφεν Σμιθ, και διαμαρτυρήθηκε για "δυσφήμιση" της χώρας του.

Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη, φέρεται να δήλωσε ότι "θα εξετάσει το όλο θέμα". Ο Τούρκος πρέσβης θα συνοδεύει τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών σε εκδήλωση που θα γίνει σε ένα δεκαπενθήμερο στην Καλλίπολη με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής των
Anzac's το 1915 από τις δυνάμεις του Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο κ. Ερσάβι δήλωσε ότι έχει λάβει χιλιάδες επιστολές από Τούρκους της Αυστραλίας που διαμαρτύρονται για τις δηλώσεις του υπουργού περί γενοκτονίας των Ποντίων από τον Ατατούρκ και φοβούνται μήπως πέσουν θύματα διακρίσεων.

Στο σάλο που προκλήθηκε αναφέρεται και εκτενές δημοσίευμα της εφημερίδας
The Weekend Australian.

Πινακίδα για την Ποντιακή Γενοκτονία

Το αρχικό έναυσμα της αυστραλιανής κόντρας για την γενοκτονία των Ποντίων δόθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Νότιας Αυστραλίας, Μάικλ Άτκινσον, όταν, πριν μήνες, πήγε ντυμένος με ποντιακή στολή σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ποντιακής Αδελφότητας Ν. Αυστραλίας.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, έγιναν και τα αποκαλυπτήρια ειδικής πλάκας με θέμα την Ποντιακή Γενοκτονία στο Μεταναστευτικό Μουσείο της Νότιας Αυστραλίας, όπου ο κ. Άτκινσον μίλησε για την "γενοκτονία των Ποντίων και των Αρμενίων από τους εθνικιστές Τούρκους του Κεμάλ Ατατούρκ".

Οι δηλώσεις του αυτές ενόχλησαν τον Τούρκο πρέσβη, ο οποίος πλησίασε τον ομοσπονδιακό Φιλελεύθερο γερουσιαστή Ν. Αυστραλίας, Άλαν Φέργκιουσον.

Μάλιστα, οι Τούρκοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να ξηλωθεί η πινακίδα του Αυστραλιανού Μουσείου που αναφέρεται στην Ποντιακή Γενοκτονία.

Ο κ. Φέργκιουσον, χρησιμοποιώντας το βήμα της αυστραλιανής ομοσπονδιακής γερουσίας, αποδοκίμασε τις δηλώσεις του κ. Άτκινσον και επαίνεσε τον Κεμάλ Ατατούρκ, λέγοντας ότι τότε "ο θεμελιωτής της σύγχρονης Τουρκίας αντιστεκόταν στην ελληνική εισβολή".

Είπε, επίσης, ότι "τότε έγιναν φρικαλεότητες από όλες τις πλευρές και δεν πρέπει να κρίνουμε τα γεγονότα εκείνης της εποχής με τις σημερινές αξίες".

Αργότερα ο κ. Φέργκιουσον ζήτησε συγγνώμη αν ενόχλησαν οι δηλώσεις του και πρόσθεσε ότι δεν είναι κατάλληλα ενημερωμένος για τα γεγονότα εκείνης της εποχής ενώ υπογράμμισε ότι "δεν πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις στην Αυστραλία για γεγονότα που συνέβησαν πριν εκατό χρόνια και διχάζουν την πολυπολιτισμική κοινωνία της".

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τον έχουν πλησιάσει και Έλληνες της Ν. Αυστραλίας που του είπαν ότι έφυγαν από την Ελλάδα "για να ξεχάσουν την φρίκη των πολέμων και να ζήσουν ήσυχα".

Ο κ. Άτκινσον, από την πλευρά του, είπε ότι ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής τόλμησε να κάνει κάτι που δεν έκανε ούτε η Τουρκία: "Να κατηγορήσει τους Αρμένιους για φρικαλεότητες σε βάρος των Τούρκων".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αν ένας Φιλελεύθερος πολιτικός αμφισβητούσε τη γενοκτονία των Εβραίων από τους Ναζί θα τον αποδοκίμαζε το κόμμα του, ενώ τώρα με την περίπτωση του κ. Φέργκιουσον δεν υπήρξε καμιά δημόσια αποδοκιμασία από την παράταξη από την οποία προέρχεται.

Ο κ. Άτκινσον είπε ότι ο ίδιος διατηρεί αγαθές σχέσεις με την τουρκική κοινότητα και πρόσθεσε ότι θα κατατεθεί ψήφισμα στο πολιτειακό κοινοβούλιο για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ο κ. Άτκισον που έχει στην έδρα του εκατονταπλάσιους περισσότερους Έλληνες ψηφοφόρους από τους Τούρκους μετέφρασε και στα Ελληνικά την ομιλία του κ. Φέργκιουσον στο αυστραλιανό κοινοβούλιο και την έστειλε σε χιλιάδες ψηφοφόρους του, γεγονός που εξαγρίωσε ακόμα περισσότερους τους Τούρκους.

Ο κ. Ερσαβί παραδέχθηκε ότι εκείνη την εποχή κάποια πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο και έγινε "ένας πόλεμος μέσα στον μεγάλο πόλεμο" αλλά τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για "γενοκτονία" και ο ισχυρισμός πως οι Τούρκοι σκότωσαν 350.000 Πόντιους είναι εξωπραγματικός.

Υπάρχουν ομολογίες και μαρτυρίες

Στην επιστολή του προς τους ψηφοφόρους του ο κ. Άτκινσον αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής κ. Φέργκιουσον αναφέρει ότι ο Τούρκος πρέσβης του είπε ότι η ομιλία μου για τους σκοτωμούς, τη σκληρή μεταχείριση και την εξορία των Ποντίων Ελλήνων και των Αρμενίων είναι μια "παντελώς αδικαιολόγητη διαστρέβλωση της αλήθειας".

Και συνεχίζει ο Φιλελεύθερος γερουσιαστής: "Μπορούμε όλοι μας να ξαναγράψουμε την ιστορία. Σίγουρα, έγιναν ωμότητες στο παρελθόν. Μιλάμε για γεγονότα που συνέβηκαν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά είναι πάντα συζητήσιμα θέματα. Έχουν την υπόθεση των Αρμενίων, των Ποντίων Ελλήνων και πολλών άλλων λαών που προσπαθούν να επιβάλλουν την ηθική κρίση του σήμερα για γεγονότα που έγιναν εδώ και 100 χρόνια. Αυτά τα γεγονότα δεν δίνονται σήμερα με απόλυτη ακρίβεια. Χωρίς αμφιβολία, έγιναν ωμότητες και από τις δυο πλευρές. Αλλά είναι δύσκολο για μας σήμερα να κρίνουμε αμερόληπτα και δεν πρέπει να κρίνουμε όταν δεν γνωρίζουμε τα πλήρη γεγονότα. Το τουρκικό έθνος είναι σήμερα μια φιλική δύναμη".

Παρ' ότι αποτελεί ακόμα ποινικό αδίκημα στην Τουρκία το να μιλά ή να γράφει κανείς για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δεν έχω ακούσει ποτέ την τουρκική κυβέρνηση να φτάσει σε σημείο να ισχυριστεί ότι οι Αρμένιοι διέπραξαν ωμότητες εναντίον των Τούρκων - έμεινε στα χέρια του Φιλελεύθερου γερουσιαστή της Νότιας Αυστραλίας να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό.

Πολλοί από μας γνωρίζουμε άτομα εδώ στη Νότια Αυστραλία που ήσαν μάρτυρες των απελάσεων των Ελλήνων του Πόντου και άλλων Ελλήνων της Μικρός Ασίας, ειδικά από τα παράλια του Αιγαίου κοντά στη Σμύρνη. Έχουμε τις μαρτυρίες τους καθώς και συνταρακτικές αναφορές των διπλωματών και προξένων που υπηρέτησαν στην Τουρκία εκείνη την εποχή. Έχουμε τις ομολογίες των αξιωματούχων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μερικοί από τους πολύ ηλικιωμένους θυμούνται ακόμα αυτά τα γεγονότα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα δεν μπορεί να διαγράψει τα μαρτύρια που συνέβησαν σε βάρος των Ελλήνων Ποντίων και των Αρμενίων, λέγοντας ότι συνέβησαν στις αρχές του 20ού αιώνα ή ότι οι Πόντιοι και οι Αρμένιοι ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για την ίδια τους τη δυστυχία ή ότι οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι λεηλασίες και οι εξορίες είχαν διαφορετική ηθική αξία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή εικόνα του τι συνέβη στην Ανατολία στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι σημερινές καλές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας και Τουρκίας δεν αποτελούν λόγο του να λογοκρίνουμε το θέμα. Ούτε τα 50 χρόνια καλών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας δεν πρέπει να θεωρηθούν λόγος για λογοκρισία όσον αφορά το ζήτημα της μεταχείρισης των Αυστραλών αιχμαλώτων στις φυλακές
Changi της Σιγκαπούρης ή στους σιδηροδρόμους της Βιρμανίας. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Φιλελεύθερου γερουσιαστή ότι δεν γνωρίζω τα γεγονότα, μελετώ για πολλά χρόνια τώρα το θέμα αυτό, στην ιστορική του και όχι μόνο διάσταση, τη μεταχείριση σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως των Ασσυρίων και των Συρίων ορθοδόξων, αλλά και για τη μεταχείριση σε βάρος των Κούρδων.

Όπως και ο γερουσιαστής
Ferguson, έτσι και εγώ επισκέφθηκα την Τουρκία πέρυσι και κατά τη διάρκεια μέρους του ταξιδιού μου αυτού φιλοξενήθηκα από την τουρκική κυβέρνηση. Η φιλοξενία αυτή δεν σημαίνει ότι κατά την επιστροφή μου στην Αυστραλία θα κάνω "θελήματα" για τον Τούρκο πρέσβη. Ο γερουσιαστής Ferguson, αντίθετα, νιώθει υποχρέωση προς τον "προσωπικό του φίλο", Τούρκο πρέσβη, αφού μέσα σε 24 ώρες τον πλησίασε γι' αυτό το θέμα".

Σχετικό δημοσίευμα: Τhe Αustralian

Η Άγκυρα φοβάται αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Ομπάμα

 

Η Άγκυρα φοβάται αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Ομπάμα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι διακρίνει τον κίνδυνο αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Βλέπω τον κίνδυνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε σήμερα ο Αλί Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο
NTV και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

 

Ωστόσο, τόνισε ο Αλί Μπαμπατζάν, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις».

Η Ουάσιγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία, «Αυτό δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό. Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ερεβάν που ξεκίνησε το 2008, είπε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα την προσεχή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, πιθανόν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.